Aquest diumenge es va celebrar la Festa Major de Sant Cristòfol de Vespella. L’indret on està ubicada la parròquia va acollir la tradicional benedicció de vehicles. La Festa Major va començar amb una missa a les 11 del matí, seguida de la benedicció.
Una bona afluència de veïns es van aplegar aquest diumenge a la Parròquia de Vespella per poder seguir la missa i els que van voler la van poder seguir des de l'exterior. Un ofici, amenitzat amb el piano del gurbetà Roger Bosch Puig. Tot seguit, es va fer la benedicció de vehicles en la que van participar, motos, cotxes i fins i tot algun vehicle clàssic.
Enguany i, a causa de la pandèmia, no es va poder fer el tradicional vermut. Però si que l’Ajuntament va regalar una bossa amb el “vermut per endur” i el tradicional obsequi de Sant Cristòfol als assistents.
La Festa Major de Vespella se celebra el primer diumenge de juliol després de Sant Cristòfol (onomàstica que s’escau el 10 de juliol). El sant és el patró dels automòbils i protector dels viatgers. Es venera a moltes poblacions de Catalunya des de fa segles. Durant la diada, cotxes, motos, bicicletes i altres vehicles formen corrues per ser beneïts i gaudir, segons la tradició, de la protecció del sant durant tot l’any. El mossèn ruixa els vehicles amb aigua beneïda i lliura un record a cada conductor.
La tradició atribueix a Sant Cristòfol de Lícia haver passat l’infant Jesús d’una llera de riu a l’altra. Es diu que el cos del nen cada vegada pesava més perquè carregava tots els pecats del món. D’aquí que se’l reconegui per haver prestat serveis a viatgers i vianants.
Una llegenda barcelonina narra que cada 10 de juliol al migdia, Sant Cristòfol arribava a la ciutat amb una barca i, amb el nen Jesús a l’espatlla, pujava per la Rambla. En arribar al capdamunt, desapareixia. Els qui tenien la sort de veure’l, gaudien de bona ventura tot l’any i s’asseguraven de no tenir una mort violenta, segons recull el web www.barcelona.cat.
La parròquia de Sant Cristòfol de Vespella, de Gurb, apareix abans de la reconquesta, amb territori i demarcació fixa i amb església pròpia, ubicada dalt d’un serrat situat davant l’església actual. Al segle XI es va substituir l’església. Aquesta va fer de temple parroquial durant molts segles, fins que s’aixecà l’església actual en el pla. La llinda de la porta principal de la nova església porta la data del 1759, però no s’hauria acabat completament fins al 1784. A la banda de llevant de l’edificació hi ha adossada la casa rectoral, construïda a la mateixa època.
La parròquia de Sant Cristòfol de Vespella està formada per cases disseminades; catorze estan habitades i unes altres serveixen de segura residència. Es compten una seixantena de feligresos. En el terme de Vespella també hi ha una antiga capella romànica, Sant Vicenç, que ja consta l’any 962 i que actualment no està oberta al culte.