Gurb serà la seu del projecte PRIMA, una instal·lació industrial d'assaig i validació de tecnologies, productes i serveis d'emmagatzematge energètic i energies renovables, que impulsa la Generalitat.
Inicialment s'havia previst que s'instal·lés a Barcelona, però s'ha redimensionat i s'ha buscat un nou emplaçament més gran. La nova plataforma permetrà fer assajos en entorns reals de tecnologies energètiques i de productes que es troben en la fase prèvia d'introducció al mercat.
L’alcalde Josep Casassas ha signat aquest matí un protocol d’actuació amb el departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Consell Comarcal d'Osona, l’Ajuntament de Gurb, l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per tal d’instal·lar a Gurb la Platafoma PRIMA, que desenvolupa l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). PRIMA serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge, que ha de permetre l’assaig industrial i la validació de tecnologies, productes i serveis d’emmagatzematge energètic i energies renovables en un entorn real.
El protocol d’actuació preveu la cessió de la superfície necessària d’una parcel·la d’equipaments de 12.500 metres quadrats per part de l’Ajuntament de Gurb per a la ubicació de l’equipament, i estableix els termes per portar-ne a terme l’execució.
La Plataforma PRIMA serà una plataforma d'assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat. Està integrada per diferents plantes pilot d’escala industrial, en les quals es podrà experimentar i validar projectes de manera compartida entre diferents agents del sector. Els àmbits tecnològics de les plantes pilot seran els sistemes d’hidrogen; l’electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l’emmagatzematge; l’energia tèrmica; l’eficiència energètica; la mobilitat sostenible, i la bioenergia. S’estima que el projecte atraurà 42 projectes de recerca en els seus primers anys d’activitat.
Josep Casassas destacava: “Per Gurb aquesta és una inversió important ja que ens permet situar-nos en una posició privilegiada en l’àmbit tecnològic i estem molts contents que s’ubiquin les instal·lacions al nostre municipi. Esperem sigui un pol d’atracció d’empreses i futures inversions i contribueixi al desenvolupament econòmic i social de la comarca.”
El desenvolupament de la Plataforma PRIMA forma part de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que impulsa el Govern. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 identifica la recerca i innovació i el desenvolupament empresarial com dues de les estratègies que cal aplicar de manera intensiva per tal d’assolir, l’any 2050, un model energètic neutre climàticament i basat en les energies renovables. A més, també contribueix al desenvolupament econòmic i social de la comarca, en línia amb els objectius que definirà l’Agenda Rural que està definint el Departament.