El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella.
Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika. A Catalunya s'han detectat casos importats d’aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada. No obstant el 2018 es van donar varis casos de Dengue autòcton a la regió de Múrcia i un cas al Barcelonès Nord.
Un ou de mosquit tigre esdevé un mosquit adult quan es donen dues condicions imprescindibles: que la temperatura sigui prou alta, com a l'estiu, i que les larves i pupes romanguin a l'aigua estancada. El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies, el que implica que el control preventiu pot aconseguir-se eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie. Per tant, la manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves.
L’objectiu de minimitzar els riscos derivats de la presència de mosquits, en especial del mosquit tigre, es pot aconseguir amb l’assignació de recursos econòmics, tècnics i materials per al control de les seves poblacions.
En el següent enllaç podeu veure un vídeo informatiu que ha elaborat el Servei de Salut Pública ha elaborat, en el marc del conveni de col·laboració amb el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i minimitzar els riscos derivats de la presència de mosquits, en especial del mosquit tigre. 2019 https://www.youtube.com/watch?v=KnozraciufY